Home / INFORMACIJE / Pogledajte koji Vam dokumenti trebaju prilikom predaje za vizu u svrhu zapošljavanja medicinskog osoblja ili njegovatelja
njegovatelji u njemackoj

Pogledajte koji Vam dokumenti trebaju prilikom predaje za vizu u svrhu zapošljavanja medicinskog osoblja ili njegovatelja

Informacije o izdavanju boravišne dozvole u svrhu zapošljavanja
medicinskog osoblja ili pomoćnika njegovatelj (medicinska škola – opći ili
pedijatrijski smjer)

U svrhu zapošljavanja medicinskog osoblja ili pomoćnika njegovatelja od 01.01.2016. godine
postoje dva različita postupka za izdavanje vize:

1) Dogovor između Njemačke i Bosne i Hercegovine o posredovanju pri zapošljavanju
medicinskog osoblja
Zapošljavanje prema članu 6 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju (BeschV) omogućava da,
nakon priznavanja Vaše bosanskohercegovačke stručne spreme u Njemačkoj, Vi imate pravo
da radite kao medicinsko osoblje u Njemačkoj. Osim toga može biti izdata i stalna boravišna
dozvola.

2) Zapošljavanje u okviru postupka priznavanja Vaše bosanskohercegovačke stručne
spreme
Zapošljavanje prema članu 17. a Zakona o boravku (AufenthG) u svrhu njemačkog priznavanja
omogućava period prilagodjavanja Vaše bosanskohercegovačke stručne spreme u trajanju do
18 mjeseci. Nakon uspješnog okončanja postupka priznavanja Vaše stručne spreme, može Vam
biti izdata stalna boravišna dozvola od nadležnog ureda za strance. (vidi zaseban informativni
list)

3) Zapošljavanje za državljane zemalja Zapadnog Balkana (novi Pravilnik od 1.1.2016.)
Odredba člana 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju je ograničena do 2020. godine. Ova
regulativa se odnosi samo na pomoćne poslove u medicinskoj oblasti. Obzirom da je period
čekanja na termin veoma dug, trebali biste prethodno razmotriti da li opcija 1 ili opcija 2 za
Vas dolazi u obzir kao alternativa.
Prilikom predavanja zahtjeva trebate priložiti sljedeću dokumentaciju:
Opcija 1: Medicinsko osoblje po Dogovoru o posredovanju pri zapošljavanju prema
članu 6 stav 2 (BeschV):
• pasoš koji važi najmanje 10 mjeseci (i 2 fotokopije)
• 2 potpuno popunjena zahtjeva za vizu koje možete naći pod ovim linkom
• 2 aktuelne biometrijske fotografije
• taksu za obradu zahtjeva u visini od 150,- KM
Uz gore navedeno trebate dodatno priložiti sljedeću dokumentaciju u originalu i 2
fotokopije:

• dvojezični ugovor o radu potpisan od svih sudionika (njemačka Agencija za rad Köln, BIH
Agencija za rad i zapošljavanje, poslodavac iz Njemačke i uposlenik)
• dokaz o poznavanju njemačkog jezika, najmanje B1 certifikat izdat od strane Goethe
Instituta, ÖSD-a, TelC GmbH ili TestDaF, po pravilu ne stariji od godinu dana
• saglasnost prema članu 6 stav 2 BeschV od Savezne agencije za rad Köln (dogovor o
posredovanju)
• diploma o završenoj četverogodišnjoj srednjoj školi sa Apostile pečatom i prevodom na
njemački jezik
Opcija 2. Zapošljavanje u svrhu priznavanja inostranog stručnog obrazovanja prema
članu 17 a Zakona o boravku (AufenthG): vidi zaseban informativni list
Opcija 3: Zapošljavanje pomoćnika njegovatelja prema članu 26 stav 2 BeschV:
Pažnja: Ova opcija se isključivo odnosi na pomoćne poslove u domaćinstvu i njezi. Izvršavanje
poslova i zadataka u okviru zanimanja koja su u Njemačkoj priznata, kao na primjer davanje
lijekova ili injekcija, mogu samo obavljati osobe koje imaju odgovarajuću dozvolu za rad u
struci.
• pasoš koji važi najmanje 10 mjeseci (i 2 fotokopije)
• 2 potpuno popunjena zahtjeva za vizu koje možete naći pod ovim linkom
• 2 aktuelne biometrijske fotografije
• taksu za obradu zahtjeva u visini od 150,- KM
Uz gore navedeno trebate dodatno priložiti sljedeću dokumentaciju u originalu i 2
fotokopije:
• potpisan ugovor o radu
• detaljan opis radnih zadataka
• dokaz o poznavanju njemačkog jezika, najmanje B1 certifikat izdat od strane Goethe
Instituta, ÖSD-a, TelC GmbH ili TestDaF, po pravilu ne stariji od godinu dana
• ukoliko imate prethodnu saglasnost za izdavanje vize od njemačke Savezne agencije za rad
morate istu predočiti u originalu
• svjedočanstvo završene škole sa Apostile pečatom i prevodom na njemački jezik
U pojedinačnim slučajevima Ambasada može zahtijevati dodatnu dokumentaciju.
Nepotpuni zahtjevi se nažalost neće obrađivati.
Bitne upute:
• Postojeći ugovor o radu ne podrazumijeva pravo na radnu dozvolu.
• Njemački i EU-državljani tretiraju se prioritetno pri dodijeli radnih mjesta
Aktualizirano: juli 2018. g.
Zahtjeve za vizu trebate lično predati u Ambasadi. Potrebno je zakazivanje online-termina
putem www.sarajewo.diplo.de
Radno vrijeme odjela za vize:
Od ponedjeljka do petka od 08.00 do 12.00 sati. Za dodatne informacije Ambasada Vam stoji
na raspolaganju pod sljedećim telefonskim brojem: +387(0)33 565 380 (ponedjeljkom i
četvrtkom: od 13:30 do 16:00 sati)

434 total views, 1 views today

Please follow and like us:

O urednik

Također pogledajte

medicinska sestra

Odlična prilika za njegovatelje i medicinare za rad u klinikama, centrima za rehabilitaciju i staračkim domovima u Njemačkoj preko projekta “Ekspertska migracija” njemačke firme DEKRA

O projektu Ekspertska migracija Ekspertska migracija je projekat njemačke firme DEKRA i predstavlja pripremu medicinskih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *